Зависимостта към видеоигри e заболяване

Зависимостта към видеоигри e заболяване

От 1 януари 2022 г. зависимостта към видеоигри официално се определи за заболяване, след като на тази датата влезе в сила обновеният списък със заболявания ICD-11. Това е международната класификация на заболяванията, основана през 2018 г. от СЗО и одобрена през 2019 г. от САЗ.

Това състояние се характеризира с постоянно или епизодично нарушаване способността на човек да контролира честотата и/или продължителността на времето, прекарвано във видео игри и/или интернет.

Подобно на други зависимости, и за тази е характерно, че човек започва да преподрежда приоритетите на всекидневието си и интересите си в живота в полза на играенето на електронни игри, ползване на интернет, дори когато от това вече има отрицателни последици за него.

Симптоми за пристрастяване към видео игри и/или интернет:

  • компютърът става център на живота на зависимия човек;
  • изразения гняв, възмущение и/или негативни чувства, когато се наложи принудително играта да спре и/или да се прекрати престоя пред компютъра;
  • повишено настроение и емоционална еуфория, когато играта започне отново;
  • промяна в навиците на живот: човек не може да се отдели от играта, пренебрегва личната хигиена, намалява времето за сън, храни се пред компютъра;
  • ограничава социалните контакти

Чрез направените изследвания от учени от цял свят е доказано, че по време на игра се повишава нивото на допамин. Подобно влияние на мозъка и нервната система се наблюдава у хора с алкохолна и наркотическа зависимост. Точно с тази особеност е свързана игроманията. Геймърите в напреднал стадий на зависимост също като алкохолиците и наркоманите изпитват абстинентен синдром – при продължително въздържане от игра.

Scroll to Top