Според определението на Световната Здравна Организация това е “психическо и понякога физическо състояние, резултат от взаимодействие между един жив организъм и дадено вещество, характеризиращо се с поведенчески и други реакции, които винаги включват непреодолим стремеж да се взема това вещество продължително или от време на време, за да се изпитат неговите психически ефекти, или за да се избегне дискомфорта от неговото отсъствие”

Зависимости представляват непреодолимо пристрастяване към вещество (наркотик,тютюн, алкохол и пр.) или дейност (преяждане или хазарт) в резултат на физическа или емоционална зависимост. Понякога природните методи на само лечениепомагат за отказване от вредния навик, въпреки че в по-тежките случаи е необходима професионална помощ.

Ако свързвате определено действие с чувство за удоволствие, освобождаване от стреса или неприятните изживявания, можете да придобиете навика да го повтаряте всеки път, когато изпитвате затруднения или имате проблема. Някои зависимости, например тютюнопушенето или злоупотребата с алкохол, са физически вредни за организма. Но всеки вреден навик, който се превръща в доминиращ фактор в живота на човек, се отразява тежко и върху емоционалното здраве и дори може да представлява опасност за семейството и околните.

Ако Вие или Ваш близък има проблемите описани по-горе и искате да продължите живота си …….СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ свържете се с Рехабилитационен Център БИЛАНИ – ЗАЕДНО МОЖЕМ!