Как да помогнем на зависим, който не иска помощ!

Едно от най-значимите предизвикателства на живота е да разберете как да помогнете на зависим, който не иска помощ!

Възстановяването от пристрастяване към вещества е предизвикателство, дори и когато нуждаещите се от помощ са готови и желаят да работят за своето изчистване. Още по-трудно е когато не искат вашата помощ и нямат интерес към постъпване в център за рехабилитация (за лечение) на зависимости. Важно е да покажете загриженост и подкрепа за вашия приятел или член на семейството, без да ги подкрепяте във възможността да употребяват. Тези съвети и предложения могат да ви насочат как да помогнете на зависим да се бори със зависимостта си.

– Запознайте се със зависимостта!

Едно от най-важните неща, които може да направите, за да помогнете е да се запознаете със зависимостта. Ако искате да знаете, как да помогнете на зависим, първо трябва да знаете с какво се бори.

Как да помогнем на зависим, който не иска помощ!

– Зависимостта е болест!

Това е заболяване, формирано обикновено от много причини. Зависимите, които се борят със заболяването в крайна сметка са отговорни за поведението си, но те не са избрали зависимостта. По същият начин пристрастяването не е отражение на морал и характер.

Естествено има много пристрастяващи вещества, но наркотиците и алкохола са най-често срещаните. Въпреки, че зависимите от амфетамини и алкохол, несъмнено имат различен опит с веществата, но и двамата страдат от заболяване и са загубили контрол на живота си заради пристрастяването.  Най-голямо недоразумение относно пристрастяването е, че зависимият може просто да спре да употребява наркотици и алкохол, сякаш това е просто въпрос на воля или избор. Зависимостта от наркотици и алкохол означава, че тялото и умът ви са пристрастени и се нуждаят от това вещество, за да функционират нормално.

Когато се запознаете със зависимостта можете да сте в състояние по-добре да забележите симптомите. Можете също да сте в по-добра позиция и да предложите адекватна помощ за лечението на зависимостта.

– Поставете граници и не подкрепяйте зависимостта!

Често хората борещи се с наркотична и алкохолна зависимост искат помощ но не и възстановяване  и лечение. Те могат да искат финансова помощ, комфорт. Въпреки, че може да искате да помогнете определянето на ограничения е от съществено значение. за съжаление подкрепата в зависимостта на някого може да приеме много форми, почти всички, които са добронамерени.  Някои примери включват: предоставяне на средства или пари в брой; предлагане на място за настаняване; скриване на зависимостта от приятели, семейство и колеги; плащане на сметки и дългове; предоставяне на транспорт до или от места, които очевидно са свързани със снабдяване с наркотици или алкохол. Това може да бъде от полза в краткосрочен план, но няма да помогне зависимите да търсят истинско възстановяване и трезвеност. Когато подкрепяте зависимият в зависимостта му давате възможност и  потвърждавате, че не може да се справи без вещества, че наистина няма отговорност за избор и поведение и че някой винаги ще се намеси, за да го спаси. Често тези, които се борят със зависимостта, стават майстори манипулатори, точно поради тази причина.

Как да помогнем на зависим, който не иска помощ!

– Интервенция:

Постановката на интервенция може да бъде добра стъпка за подпомагане на зависим, който не иска помощ. Интервенцията е среща, на която се събират много близки, колеги, членове на семейството, приятели, за да насърчат зависимият да потърси помощ. Те могат да бъдат изненадващи за лицето или могат да бъдат планирани. Ако имате нужда от съдействие при организирането на интервенция, може да се свържете с нас. Много хора със зависимост отричат проблема който имат. Те може да не искат да признаят, че имат сериозен проблема или може да не са готови да потърсят лечение. Интервенцията ги принуждава да се изправят срещу въздействието на своята зависимост върху хората около тях. Това може да е достатъчно за да насърчи към лечение на зависимост от по-рано, отколкото по-късно. Ако организирате интервенция бъдете готови да реагирате незабавно. Подгответе логистиката, за да улесните зависимите да започнат бързо лечение. Намерете подходяща програма, която да дава дългосрочно решение и осигурете незабавен транспорт.

Да помогнеш на някого да се изправи срещу зависимостта от алкохол и наркотици е предизвикателство, необходима е комбинация от състрадание и твърди граници, за да сте сигурни, че наистина помагате на вашия близък и не подкрепяте пристрастяването му от добри намерения. Ние от БИЛАНИ сме готови да помогнем на нуждаещите се от лечение на зависимост, лечение на алкохолизъм, лечение на наркомания. Както и предоставяме възможност на безвъзмездна подкрепа на успешно завършилите програмата на БИЛАНИ, дотогава, докогато им е необходима. Колкото по-скоро зависимия потърси помощ за възстановяването си, толкова по-скоро  ще може да върне контрола над живота си.

Обадете се на 0893685999, ако търсите реален начин за възстановяване за себе си или любим човек!

Scroll to Top