Хазартна зависимост

Всяка игра, в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби залога, e хазарт.

Видове хазартни игри:

 • Тото, лото (“мек хазарт”)
 • Рулетка, блек-джек, покер, ротативки, бинго и др.
 • Залози на спортни събития
 • Он-лайн платформи за залагания

Хазартна зависимост или патологично разстройство, свързано с хазарт се характеризира с неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност, така че има сериозни последици за личността и за живота на залагащия. Хората, които страдат от хазартна зависимост може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления, за да си набавят нужните суми пари за техния „навик”. Много значими взаимоотношения и работата могат да бъдат загубени от пристрастените към хазарта.

Хазартната зависимост е зависимост, която се различава от зависимостите, свързани с вещества като тютюн, алкохол, храна, наркотици. При нея „вълната”, „надрусването” идва от серия от действия, постъпки, които са свързани с поведението. При хазартната зависимост еуфорията идва от наблюдението на спортното събитие, игрална зала или он-лайн платформи за залагания, а също така вълнението идва от поемането на рискове. Някои хазартно зависими имат „щастливи” аксесоари , облекло, талисмани, които носят със себе си, когато залагат. Някои път само докосването до талисмана, аксесоарите или любимото облекло е достатъчно за предизвикването на „еуфория”.

Хазартната зависимост обикновено се развива постепенно във времето. Хората могат да започнат с приемливо социално и за забавление залагане и постепенно да се пристрастят докато развият патологично разстройство. В повечето случаи обаче и доста по-бързо.

Симптомите на хазартната зависимост включват свръхангажираност със залагания, която разстройва социалното функциониране, както и професионалните ангажименти на личността. Много често зависимият не може да контролира своето поведение, свързано с хазарта, продължава да залага и да ходи в игралната зала въпреки опитите да се откаже или да го спрат. Много характерно за хазартно зависимите е явлението „преследване”, което се отнася до залагането на все по-големи суми пари и поемането на все по-големи рискове за да си възвърнат загубените суми. Зависимия може да лъже за залаганията и да се въвлече в антисоциални дейности като кражби, измами с кредитни карти, фалшифициране, присвояване на пари от работодателя, което да доведе до повече пари за залагания.

За да се диагностицира един човек като зависим към хазарт той трябва да има някой от следните симптоми, за да покрива критериите за разстройство (за последните 12 месеца):

 • Да мисли за залагане често.
 • Да залага все по-големи суми пари, когато залага.
 • Да се опитва да спре да залага, но да се е провалил.
 • Да става раздразнителен или да има честа смяна на настроенията, когато спира да залага.
 • Да използва хазарта, като начин за бягане от други проблеми.
 • Да продължава да залага, за да се опита да си върне загубените пари (“преследване”).
 • Да лъже за сериозността и честотата, свързана с хазартните игри.
 • Да се опита да си набави пари за залагания чрез въвличане в незаконни дейности.
 • Да има проблеми в работата и семейството, причинени от хазарта.
 • Да разчита на други хора или близките да покриват финансовите проблеми, причинени от хазарта.

Ако Вие или Ваш близък има проблемите описани по-горе и искате да продължите живота си СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ – свържете се с Център за рехабилитация на зависимости БИЛАНИ – ЗАЕДНО МОЖЕМ!